Има ли кулинари тука? Как се прави сушено мезе.

Туй, дьет нье и за Пежата, ил' да си начьешими пъстити.
Потребителски аватар
zhivak
лейтенант
лейтенант
Мнения: 776
Регистриран на: пет юни 05, 2015 8:26 am
Град: Варна
Кара: Peugeot 307 Break 2.0 HDI 90 к.с.
Has thanked: 110 times
Been thanked: 77 times

Re: Има ли кулинари тука? Как се прави сушено мезе.

Мнениеот zhivak » чет фев 11, 2016 2:07 pm

Колко време после трябва да стои във вода, за да не стане солено?
And no matter what
You'll never take that from me
My reign is as far as your eyes can see

Потребителски аватар
maxxymilian
генерал
генерал
Мнения: 3675
Регистриран на: съб апр 19, 2008 12:30 am
Град: Монтана/Козлодуй
Кара: 407 2.0 HDI 16v 136 BVM 6 бивши: 406 1.8 16v, 405 GL 1.6 90
Has thanked: 671 times
Been thanked: 781 times

Re: Има ли кулинари тука? Как се прави сушено мезе.

Мнениеот maxxymilian » чет фев 11, 2016 2:09 pm

Аз колкото го държа в сол, толкова и във вода в хладилника като сменям водата веднъж на ден. Става точно добре, не много солено.

Потребителски аватар
penco
генерал
генерал
Мнения: 2257
Регистриран на: съб юни 16, 2007 11:23 am
Град:    
Has thanked: 495 times
Been thanked: 374 times

Re: Има ли кулинари тука? Как се прави сушено мезе.

Мнениеот penco » чет фев 11, 2016 3:16 pm

Осолява се с точно количество сол и захар , за да не е солено:


.....месото се осолява със смес, приготвена от 100 г сол, 2 г селитра и 10 г захар на килограм месо, поставят се в съд, притискат се с тежест и се оставят в хладно помещение. След 10 дни се загрява до завиране вода, в която се прибавят карамфил и канела — за всеки килограм месо по 100 см3 вода, 3 зърна карамфил и 1 парченце канела. С тази вода, след като изстине, се залива осоленото месо. Водата се разбърква, за да се разтвори солта. Тя трябва да покрива месото. След 15—20 дни парчетата месо се измиват със студена вода и се окачват на проветриво място.


Аз го държа 10 дни в саламурата и достатъчно е поело ароматите, селитра не съм слагал досега.

Потребителски аватар
maxxymilian
генерал
генерал
Мнения: 3675
Регистриран на: съб апр 19, 2008 12:30 am
Град: Монтана/Козлодуй
Кара: 407 2.0 HDI 16v 136 BVM 6 бивши: 406 1.8 16v, 405 GL 1.6 90
Has thanked: 671 times
Been thanked: 781 times

Re: Има ли кулинари тука? Как се прави сушено мезе.

Мнениеот maxxymilian » чет фев 11, 2016 6:22 pm

Селитрата се слага за да стои месото червено и да има вид. Ако не се сложи сивее и не всички му се радват. И аз не слагам и си го ям така. Колкото до солта аз слагам обилно - около 1 кг сол на кило месо. Така осоляването става за 6 дни и пресоляване не е възможно защото то си поема колкото му трябва. Захар също не слагам.

Потребителски аватар
Svet
генерал
генерал
Мнения: 3007
Регистриран на: пон дек 13, 2004 2:56 pm
Град: Габрово
Кара: Peugeot ЧОШ 2.0HDi 90к.с., Siemens ("недоразвит трактор") и ЗОТ същия мотор
Has thanked: 421 times
Been thanked: 344 times

Re: Има ли кулинари тука? Как се прави сушено мезе.

Мнениеот Svet » чет фев 11, 2016 8:52 pm

Това - със солта - много интересно. Как всеки си слага някакви количества и си му е добре. В този ред на мисли и аз да споделя опит: На кило свинска рибица - 120 грама сол. Стои си така осолено 24 часа, като на 2 пъти изливам изтеклите се сокове от месото. После го измиваме, натупваме с подправки и увесваме на терасата под хартия (да не го кълват птичетата). След 4 седмици е готово.
Умната!!!

Потребителски аватар
NVG
ЧЛЕН НА КЛУБА
ЧЛЕН НА КЛУБА
Мнения: 12103
Регистриран на: нед окт 05, 2008 11:01 am
Град: София
Кара: Peugeot 307 2.0 HDI 136+ 2006, Diamant Elan 28" 2007, KIA Sportage 2.0i CVVT 142 4x4 Aktive 2006
Has thanked: 4371 times
Been thanked: 5728 times

Re: Има ли кулинари тука? Как се прави сушено мезе.

Мнениеот NVG » чет фев 11, 2016 8:57 pm

Синигерите и под хартията кълват Светльо. От личен опит само в хладилник и на малки партиди.
И Я НЕ ЗНАМ, АМА ДА КАЖЕМ! ДА ДОЧЕКАШ И ДА ВИДИШ! НЕ ЗНАМ КАК Е, АМА И ТАКА НЕ Е!
ИКОНОМИЯТА - МАЙКА НА МИЗЕРИЯТА
Изображение

Потребителски аватар
Svet
генерал
генерал
Мнения: 3007
Регистриран на: пон дек 13, 2004 2:56 pm
Град: Габрово
Кара: Peugeot ЧОШ 2.0HDi 90к.с., Siemens ("недоразвит трактор") и ЗОТ същия мотор
Has thanked: 421 times
Been thanked: 344 times

Re: Има ли кулинари тука? Как се прави сушено мезе.

Мнениеот Svet » чет фев 11, 2016 9:01 pm

Забравих. Обилно ползвам телбод за хартията. Нямам клъвнато, макар че съм ги виждал да наобикалят гладно.
Умната!!!

Потребителски аватар
zhivak
лейтенант
лейтенант
Мнения: 776
Регистриран на: пет юни 05, 2015 8:26 am
Град: Варна
Кара: Peugeot 307 Break 2.0 HDI 90 к.с.
Has thanked: 110 times
Been thanked: 77 times

Re: Има ли кулинари тука? Как се прави сушено мезе.

Мнениеот zhivak » чет фев 11, 2016 9:30 pm

Аз преди години така нахраних едни г(л)адни гларуси с наденица...
And no matter what
You'll never take that from me
My reign is as far as your eyes can see

Потребителски аватар
NVG
ЧЛЕН НА КЛУБА
ЧЛЕН НА КЛУБА
Мнения: 12103
Регистриран на: нед окт 05, 2008 11:01 am
Град: София
Кара: Peugeot 307 2.0 HDI 136+ 2006, Diamant Elan 28" 2007, KIA Sportage 2.0i CVVT 142 4x4 Aktive 2006
Has thanked: 4371 times
Been thanked: 5728 times

Re: Има ли кулинари тука? Как се прави сушено мезе.

Мнениеот NVG » чет фев 11, 2016 10:34 pm

Уважавам гларусите като най-добри уиндсърфисти в бурно море. Иначе простори ниско на балкона са чудесен капан за широката им разпереност завалийките.
И Я НЕ ЗНАМ, АМА ДА КАЖЕМ! ДА ДОЧЕКАШ И ДА ВИДИШ! НЕ ЗНАМ КАК Е, АМА И ТАКА НЕ Е!
ИКОНОМИЯТА - МАЙКА НА МИЗЕРИЯТА
Изображение

Потребителски аватар
NVG
ЧЛЕН НА КЛУБА
ЧЛЕН НА КЛУБА
Мнения: 12103
Регистриран на: нед окт 05, 2008 11:01 am
Град: София
Кара: Peugeot 307 2.0 HDI 136+ 2006, Diamant Elan 28" 2007, KIA Sportage 2.0i CVVT 142 4x4 Aktive 2006
Has thanked: 4371 times
Been thanked: 5728 times

Re: Има ли кулинари тука? Как се прави сушено мезе.

Мнениеот NVG » вт сеп 26, 2017 10:40 pm

Да повдигна темата. Скоро ще имам път към морето. Има ли риба, каква риба, цени? Шоп като мен Никулден с шаран не посреща отдавна защото е риба за лаици в материята. Аверчета от Варна и Бургас - айде, вие сте! :biri:
И Я НЕ ЗНАМ, АМА ДА КАЖЕМ! ДА ДОЧЕКАШ И ДА ВИДИШ! НЕ ЗНАМ КАК Е, АМА И ТАКА НЕ Е!
ИКОНОМИЯТА - МАЙКА НА МИЗЕРИЯТА
Изображение

Потребителски аватар
AGeorgiev
полковник
полковник
Мнения: 836
Регистриран на: ср май 22, 2013 2:57 pm
Град: Sofia
Кара: Peugeot 607 2.2 16V
Has thanked: 87 times
Been thanked: 95 times
Контакти:

Re: Има ли кулинари тука? Как се прави сушено мезе.

Мнениеот AGeorgiev » ср сеп 27, 2017 9:08 am

Spas написа:
AGeorgiev написа:Добре някой ще каже ли как се прави ония суджук от тип кървавица, който е с повечкото сланина.
Ако има точна рецептица... Ще споделя резултата :)


http://spasbg.snimka.bg/hobby/recepta.851781.34783104.big

Още миналата година ти отговорих ...


Сутринта умрях от студ, докато лъва ме стопли,
естествено на студено ми тръгват такива мисли за винце... за мезенце...
Та се разчетох и Спасче, никакви спомени нямам за тази рецепта.
Нещо ми се мъждука в главата, че съм я чел но...

Сега ще я изпринтя в офиса и ще сушиме. Пък може на някоя сбирка да мезиме ^^ :kodapraish:


ПС: А за рибата знам че скумрия маринована домашно става много добре, ако имаш възможност за избор, аз бих избрал скумрия :)
"Two things are infinite. The universe and human stupidy..." - Albert Einstein

Изображение

Потребителски аватар
NVG
ЧЛЕН НА КЛУБА
ЧЛЕН НА КЛУБА
Мнения: 12103
Регистриран на: нед окт 05, 2008 11:01 am
Град: София
Кара: Peugeot 307 2.0 HDI 136+ 2006, Diamant Elan 28" 2007, KIA Sportage 2.0i CVVT 142 4x4 Aktive 2006
Has thanked: 4371 times
Been thanked: 5728 times

Re: Има ли кулинари тука? Как се прави сушено мезе.

Мнениеот NVG » вт окт 24, 2017 11:47 pm

Повдигнах темата преди време, ама никой не "кълве" като гледам. 10 дни изкарах на морето, топло беше, но все пак имах "слука". Всяка сутрин рано ходех на рибарския пристан в Анхиало. На мюзевир-пейките почти няма място и големи лакърдии стават покрай сергията с рибите. Пък и аз - едно кафенце от автомата, малко форума да погледна, но очите и ушите са ми на 6. Ситуацията за този период беше следната: в началото няколко дни дребна (като някогашната скумрия за чирози) "циганка", после се яви зарган от различен калибър и много оскъдно чернокоп. Последните дни случих на паламуд средна, към голяма хубост и по-едър зарган. Играх ва банк и си купих от двата вида необходимото количество за зимата щото утре не се знае. Замразих ги спешно за два дни без да ги чистя знаете защо! Попчета има непрекъснато, но не проявих интерес защото това е риба с малък рандеман въпреки, че една вечер ги ядох пържени с доволно скордаля и бира, направени от стар риболовец (рибар е обидно), който отчасти промени мнението ми за вида, но все пак ... нали. Сафрид почти няма (само на въдица) и това е нормално щом върлуват лефер и паламуд, макар и скромно. Циганката пържена е чудесна, ама за друго не става. Заргана го ядох пържен овалян в царевично брашно - чудесен е и много пие каквото се сетиш. Преди години се чудех какво е това зеленото по дължината на средната кост, ама сега разбрах - тази риба съдържа най-много фосфор от черноморските видове. Местните го осоляват или мариноват, та може и аз да направя такъв опит. Рецептата е същата като с малкия лефер (чернокоп). Паламуда не посмях да пипна защото ми е любима риба и ще си го приготвям на спокойствие плакия за Никулден и осолен преди Коледа както аз си знам - писал съм тук. Осолен, хапва се на шайбичка 5мм., обелена с махната средна костичка върху филийка франзела мазната с масълце и ... айде казвайте де!? Нищо не казвате - водка пие този разкош! Генчо Биков ми казваше преди години, че и океанска скумрия замествала качествата на паламуда, ама аз не съм съгласен въобще.
Цените: циганка, паламуд и зарган твърдо 10лв./кг. без пазарлък за количества. Очаквам като застудее да се върне рибата и да паднат цените, ама шопа нема да е на морето завалията. Здраве да е само! :ibree: :biri:
И Я НЕ ЗНАМ, АМА ДА КАЖЕМ! ДА ДОЧЕКАШ И ДА ВИДИШ! НЕ ЗНАМ КАК Е, АМА И ТАКА НЕ Е!
ИКОНОМИЯТА - МАЙКА НА МИЗЕРИЯТА
Изображение

Потребителски аватар
NVG
ЧЛЕН НА КЛУБА
ЧЛЕН НА КЛУБА
Мнения: 12103
Регистриран на: нед окт 05, 2008 11:01 am
Град: София
Кара: Peugeot 307 2.0 HDI 136+ 2006, Diamant Elan 28" 2007, KIA Sportage 2.0i CVVT 142 4x4 Aktive 2006
Has thanked: 4371 times
Been thanked: 5728 times

Re: Има ли кулинари тука? Как се прави сушено мезе.

Мнениеот NVG » пон ное 13, 2017 12:02 am

Едно хубаво мезе с подобаващо отношение към качествена водка или ракия е чирозът. Помня такъв формат риба в далечното минало от черноморска малка, пролетна скумрия, ама сега ... направих зарган. Рецептата е елементарна от мой познат морски риболовец. Избрах малки екземпляри около 30см. Почистени и без главите ги положих в продълговата тавичка с много морска едра сол да престоят 12ч. Рибата е като сланината - знае колко да поеме и не прекалява. Изплакнах ги от солта и пак в същата тавичка ги залях с оцет/вода 1:1. Престояха 3ч. колкото киселината да проникне достатъчно дълбоко в и без това малкото по диаметър сечение на рибата. Последва отново обилно изплакване във вода и окачване на балкона на мама, щото моя е приобщен към хола и е топъл, а отвън иначе имам куки-неръждавейка, но сега свраките събират орехите от дървото и нали ... да не стане като преди години със сланината дето уж я бях увил в хартия. 5-6 дни са достатъчни за този размер продуктът да узрее и да изсъхне до точното за консумация съдържание на влага. На масата се сервират примерно в плато предварително нарязани и накъсани на тънко по дължина парчета на около 10см. Поръсени с копър естествено, зехтин задължително, евентуално малко кромид лук и лимон на вкус. По-нататъшно съхнене (това се отнася за всякакъв модел чирози) води до последваща употреба на чук за привеждането им в що-годе ядлив вид и по тази причина остатъка слагайте задължително в полиетиленов плик и във фризера за съхранение.
Направих си удоволствието с непозната за мен водка. Дълго я пазех, па си викам: абе яяяяяяяяя, нема да живеем с орлите.

[url]Изображение[/url]

Хубаво мезе е чироза. Внимателно само с концентрата, щото от един момент нататък се "похабява" деликатното мезе по ... понятна причина. :sbirka: Мярката при мен е задължителен принцип като личен статус на масата. Само в истинската любов между мъж и жена няма мярка. ;-)
И Я НЕ ЗНАМ, АМА ДА КАЖЕМ! ДА ДОЧЕКАШ И ДА ВИДИШ! НЕ ЗНАМ КАК Е, АМА И ТАКА НЕ Е!
ИКОНОМИЯТА - МАЙКА НА МИЗЕРИЯТА
Изображение

Потребителски аватар
faerman70
S.T.A.L.K.E.R.
S.T.A.L.K.E.R.
Мнения: 3319
Регистриран на: ср яну 21, 2009 12:11 pm
Град: Pripyat & Limansk
Кара: Peugeot § Citroen § DS
Has thanked: 2220 times
Been thanked: 1347 times

Re: Има ли кулинари тука? Как се прави сушено мезе.

Мнениеот faerman70 » пон ное 13, 2017 11:15 am

Инструкции за експлоатация на Peugeot
Изображение
Вспомним, как русская сила солдатская ...
Стояли насмерть горло ломая врагу!!!!

Потребителски аватар
Араламби
лейтенант
лейтенант
Мнения: 660
Регистриран на: чет фев 16, 2012 5:14 pm
Град: GDPR
Has thanked: 168 times
Been thanked: 132 times

Re: Има ли кулинари тука? Как се прави сушено мезе.

Мнениеот Араламби » ср ное 29, 2017 11:15 am

Купих семена чимен да сложа на пастърмата, досега не съм слагал, само чубрица. Не знам какво ще се получи.

Потребителски аватар
NVG
ЧЛЕН НА КЛУБА
ЧЛЕН НА КЛУБА
Мнения: 12103
Регистриран на: нед окт 05, 2008 11:01 am
Град: София
Кара: Peugeot 307 2.0 HDI 136+ 2006, Diamant Elan 28" 2007, KIA Sportage 2.0i CVVT 142 4x4 Aktive 2006
Has thanked: 4371 times
Been thanked: 5728 times

Re: Има ли кулинари тука? Как се прави сушено мезе.

Мнениеот NVG » ср ное 29, 2017 11:22 am

Семената тр. да ги накиснеш в малко вода да набъбнат, правиш ги на кашица и после мажеш.
Някъде в темата бях споделил една смеска за целта. Може да опиташ и с нея.
И Я НЕ ЗНАМ, АМА ДА КАЖЕМ! ДА ДОЧЕКАШ И ДА ВИДИШ! НЕ ЗНАМ КАК Е, АМА И ТАКА НЕ Е!
ИКОНОМИЯТА - МАЙКА НА МИЗЕРИЯТА
Изображение

Потребителски аватар
NVG
ЧЛЕН НА КЛУБА
ЧЛЕН НА КЛУБА
Мнения: 12103
Регистриран на: нед окт 05, 2008 11:01 am
Град: София
Кара: Peugeot 307 2.0 HDI 136+ 2006, Diamant Elan 28" 2007, KIA Sportage 2.0i CVVT 142 4x4 Aktive 2006
Has thanked: 4371 times
Been thanked: 5728 times

Re: Има ли кулинари тука? Как се прави сушено мезе.

Мнениеот NVG » вт дек 12, 2017 10:41 pm

И Я НЕ ЗНАМ, АМА ДА КАЖЕМ! ДА ДОЧЕКАШ И ДА ВИДИШ! НЕ ЗНАМ КАК Е, АМА И ТАКА НЕ Е!
ИКОНОМИЯТА - МАЙКА НА МИЗЕРИЯТА
Изображение

Потребителски аватар
komstiza
генерал
генерал
Мнения: 1074
Регистриран на: съб мар 13, 2010 9:37 pm
Град: Село
Кара: Трактор/Пежо 206 1,4/ GRAND VITARA 1.6 16V CABRIO/ внедорожник УАЗ
Has thanked: 70 times
Been thanked: 137 times

Re: Има ли кулинари тука? Как се прави сушено мезе.

Мнениеот komstiza » ср дек 13, 2017 8:45 pm

Правя ги суджуците по два начина от телешко месо.Първият е в разтвор от сол и вода,като се измерва пропорцията с яйце,което трябва да изплува и се покаже на повърхността с диаметър около 2 см.Накисва се месото,престоява 24 часа изважда се,овалва се в подправки по избор и се суши.
При вторият начин го намазвам обилно със сол,оставям го 24 часа да се изцеди и пак в подправки и закачам да съхне.След като придобие подходяща твърдост,вакуумирам.Ако няма вакуум машина,в пликове и във фризера за да не пресъхне.

Резултата от тази година в сушилната
IMG-44561.jpg
IMG-44561.jpg (155.99 KиБ) Видяна 599 пъти

А това е за догодина
Прикачени файлове
CAM00035.jpg
CAM00035.jpg (124.52 KиБ) Видяна 599 пъти
Продавам бали сено с добро качество,при интерес на ЛС

И най-тъмната нощ е обречена на изгрева........
Д-65Н по-надежден от HDI... :)

Потребителски аватар
NVG
ЧЛЕН НА КЛУБА
ЧЛЕН НА КЛУБА
Мнения: 12103
Регистриран на: нед окт 05, 2008 11:01 am
Град: София
Кара: Peugeot 307 2.0 HDI 136+ 2006, Diamant Elan 28" 2007, KIA Sportage 2.0i CVVT 142 4x4 Aktive 2006
Has thanked: 4371 times
Been thanked: 5728 times

Re: Има ли кулинари тука? Как се прави сушено мезе.

Мнениеот NVG » ср дек 13, 2017 10:21 pm

Кви "суджуци" бре, това е пастърма. Теленцето гледам е на 2-3м., грехота е да го бастисваш. Юначето с хубавата усмивка да ти е живо и здраво и само да те радва приятелю! :evalata: :ibree: :)
И Я НЕ ЗНАМ, АМА ДА КАЖЕМ! ДА ДОЧЕКАШ И ДА ВИДИШ! НЕ ЗНАМ КАК Е, АМА И ТАКА НЕ Е!
ИКОНОМИЯТА - МАЙКА НА МИЗЕРИЯТА
Изображение

Потребителски аватар
komstiza
генерал
генерал
Мнения: 1074
Регистриран на: съб мар 13, 2010 9:37 pm
Град: Село
Кара: Трактор/Пежо 206 1,4/ GRAND VITARA 1.6 16V CABRIO/ внедорожник УАЗ
Has thanked: 70 times
Been thanked: 137 times

Re: Има ли кулинари тука? Как се прави сушено мезе.

Мнениеот komstiza » ср дек 13, 2017 10:41 pm

Да де пастърма е извинявам се.Снимката е от лятото,а това теленце е за догодина.Тази есен бастисах четири теленца,две ланшни и две тазгодишни. :biri:
Продавам бали сено с добро качество,при интерес на ЛС

И най-тъмната нощ е обречена на изгрева........
Д-65Н по-надежден от HDI... :)


Върни се в “Извън темата”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост