Керемиди - какви да сложа на покрива?

Туй, дьет нье и за Пежата, ил' да си начьешими пъстити.
Потребителски аватар
kiril_bulgaria
лейтенант
лейтенант
Мнения: 700
Регистриран на: нед окт 22, 2006 9:45 pm
Град: Царево
Кара: Peugeot Boxer 1.9D
Has thanked: 76 times
Been thanked: 146 times

Керемиди - какви да сложа на покрива?

Мнениеот kiril_bulgaria » пет юни 11, 2010 6:39 pm

Колеги, намислил съм да сменям керемидите. Намерил съм бригада за септември. Вече 15г тези керемиди са на покрива. Исках да се кача на покрива и да махна една грозна телевизионна антена, но след две крачки и две счупени керемиди се отказах. Кермидите бяха на Стралджа, но в онези времена на недоимък нищо чудно да са били с ниско качество. Като ги видях и как са се свлякли надолу, решението дойде веднага: септември ще се сменят!

И така, след ровене по Интернет пространството, съм намерил следните керемиди, които се продават в България.
Искам Вашите мнения, от практиката Ви, какви керемиди да сложа?

Полимерни керемиди:
Керемидите са супер- олекотени , нечупливи , не поемат и незадържат влага и са много качествени. Но дали избеляват, как се държат след 25г?

Полимерно пясъчни керемиди СТРОЙКОМ 2001
http://www.stroikom2001.com

Полимерни керемиди „ВЕДЕРНИК”
http://vedernik.com/keremidi

Керамична керемида:
Македонски на Тондах TONDACH. Много добра изработка, отлична сглобка, супер здрави
http://www.elego.bg/downloads/TD%20Prod ... 3dd4ff.pdf
http://www.dido-raykov.com/producer_pro ... &lang_id=1

Гръцки керемиди КОТАЛИ KOTHALI гледжосани. Много добър , „хващаш” окото вид.
http://www.abo.bg/?menu=cat&id=51

Керемиди Стралджа. Класика за България. Керемидите са с висока трайност - в климатичните условия на България от 50 до 100 години!
http://www.ceramicshouse.com/bg/europe_info.htm


Циментно-пясъчна керемида:
Брамак за сух монтаж. БРАМАК дава 30 годишна писмена гаранция за качество
http://www.bramac.bg/produkti/modeli-keremidi.html


Сравнение на покривни елементи:
http://vedernik.com/about
Изображение

Потребителски аватар
kiril_bulgaria
лейтенант
лейтенант
Мнения: 700
Регистриран на: нед окт 22, 2006 9:45 pm
Град: Царево
Кара: Peugeot Boxer 1.9D
Has thanked: 76 times
Been thanked: 146 times

Re: Керемиди - какви да сложа на покрива?

Мнениеот kiril_bulgaria » пет юни 11, 2010 6:43 pm

За цените не говоря. По груби сметки разликата е 300-500лв от най-скъпите до най-евтините. Но това е вложение за 20-30г. Важното е да са качествени!
Изображение

Потребителски аватар
Pepino
ЧЛЕН НА КЛУБА
ЧЛЕН НА КЛУБА
Мнения: 10285
Регистриран на: нед юни 18, 2006 3:39 pm
Град: София
Кара: 407 2.0HDI,136+,16V, BV6
Has thanked: 5500 times
Been thanked: 5041 times

Re: Керемиди - какви да сложа на покрива?

Мнениеот Pepino » пет юни 11, 2010 9:24 pm

Лично мнение (непрофесионално):
Тези : http://www.ceramicshouse.com/bg/europe_info.htm според мен при добро изпълнение са много добро решение.
Между другото харесвам решението и с ''битумни керемиди (''Ондулин'' например), но за основата се изисква да е много равна- обикновенно дървена и тогава дъските да са плътно една до друга, като предпоръчително е да се помисли и за топлозащита преди финалното полагане и т.н. и става доста скъпо!
''Който мрънка, на кухо дрънка''.
Един форум - Един клуб - Една цел
http://www.fullviewbg.com/

Потребителски аватар
SEV
лейтенант
лейтенант
Мнения: 548
Регистриран на: нед фев 28, 2010 2:54 pm
Град: Варна
Кара: Peugeot 407 SW 2.0 HDI, WV Passat ,Mitsubishi Pajero 3.2-2011, Honda CBR 1000 RR 2012 HRC,Aprilia
Has thanked: 10 times
Been thanked: 75 times

Re: Керемиди - какви да сложа на покрива?

Мнениеот SEV » пет юни 11, 2010 10:11 pm

На къщата ни са Брамак от 8 години си стоят,като нови са нямат промяна на цвят.

Потребителски аватар
maxxymilian
генерал
генерал
Мнения: 3657
Регистриран на: съб апр 19, 2008 12:30 am
Град: Монтана/Козлодуй
Кара: 407 2.0 HDI 16v 136 BVM 6 бивши: 406 1.8 16v, 405 GL 1.6 90
Has thanked: 664 times
Been thanked: 767 times

Re: Керемиди - какви да сложа на покрива?

Мнениеот maxxymilian » съб юни 12, 2010 9:11 am

Ами ние скоро правихме ремонт на покрива заради изкривена носеща конструкция та изровихме от село 400 парчета на около 50 години. :shock: остатък от керемидите оригиално положени на вилата. Интересното е, че нямаше счупени или пукнати керемиди, даже след демонтажа почистването и монтажа на всичките се използваха под стотина от резервните, които бяха счупени случайно но след свалянето.

Потребителски аватар
faerman70
S.T.A.L.K.E.R.
S.T.A.L.K.E.R.
Мнения: 3278
Регистриран на: ср яну 21, 2009 12:11 pm
Град: Pripyat & Limansk
Кара: Peugeot § Citroen § DS
Has thanked: 2115 times
Been thanked: 1285 times

Re: Керемиди - какви да сложа на покрива?

Мнениеот faerman70 » съб юни 12, 2010 10:06 am

Здравей колега,
Към покривните покрития има две задължителни изисквания – да предпазват сградата от неблагоприятни условия и да и придават индивидуален външен вид. Керамичните керемиди са един от най-древните и в същото време много разпространени и днес елементи за покриване на покриви.
Използват преди повече от 4 хилядолетия в Средиземноморието и въпреки голямото разнообразие от появяващи се с течение на времето алтернативни продукти, и до днес те си остават едни от най-използваните покривни материали. Тези керемиди, заедно с циментно-пясъчните, са от т.н. натурални, тъй като са получени от естествени природни материали. Суровината, от която се произвеждат качествените керамични керемиди, е почти 100% глина (по правило това е съвкупност от няколко вида глина). Сама по себе си глината представлява съединение от окиси на силиция, алуминия и желязото. Към сместа може да се добавят, например, бариев карбонат, възпрепятстващ появата на кристализация на повърхността на изделието и други изцяло органични добавки, подобряващи качеството на продукта. Технологията за получаване на керамични керемиди на практика не се е изменила с хилядолетия. Процесът е следният: овлажняване на м'териала, очистване от разнородни примеси, после уплътнената глина се формова с помощта на преса, получените изделия се сушат едно денонощие и се изпичат в пещ при температура над 1000°С.
Едно от основните предимства на керамичните керемиди е изящният им външен вид. Керемидите са с или без покритие. Съставът на суровината и температурата на изпичане определят цвета на керемидите без покритие. Характерният червен цвят, с който сме свикнали да свързваме керамичните керемиди, се получава благодарение на високо съдържание на железни окиси в глината. Жълтият оттенък говори за присъствие на калций, а кафявият идва от мангана. Може да видите и керемиди в тъмнокафяв или сиво-черен цвят, които се получават в резултат на двойно (т.н. възстановително) изпичане. При него първоначално процесът протича по обичайния способ, а второто изпичане е при по-ниска температура (около 800°С) в отсъствие на кислород. Покритието за керамични керемиди е два вида – ангоб и глазура. Ангоб представлява течна глина с добавени минерали или метални окиси, която се нанася на повърхността на изделието преди изпичане. С това непрозрачно покритие значително се разширява цветната гама на керемидите. Могат да се получат наситено червени, жълти, черни и други цветове. Съществува и една особена технология на нанасяне на ангоб - не равномерно върху цялото изделие, а на петна, с което се постига декоративния ефект на състареност на керемидите. Има матов и гланцов ангоб. При втория към сместа се добавя глазура на основата на стрито предварително разтопено стъкло, но керемидата не се покрива с плътен слой, а порите и остават отворени. Плътният стъкловиден слой е характерен за керемидите с глазурно покритие. Най-често глазурата се обагря от неорганични оцветители или багрилни вещества на глинена основа. Цветовите възможности при керемидените глазури са неограничени. Възможни са червен, зелен, син, черен, бял и много други цветове. Важно е да се отбележи, че и двете покрития – ангоб и глазура, са декоративни и не влияят на защитните свойства на керемидата.
Освен с красота, керамичните керемиди се отличават и с дълговечност – над 100 години при гаранции на производителите от 20 до 50г. Това, разбира се, се отнася само за качествените изделия – с голяма здравина, висока устойчивост на студ и способност за трайно запазване на цвета. Към предимствата на керамичните керемиди би следвало да отбележим и тяхната огнеупорност и добро шумопоглъщане. Важен е и фактът, че не натрупват статично електричество и вероятността за падане на мълния е малка. Благодарение на относително голямата си маса (от 30 до 60 кг/м2) керемиденият покрив се нагрява бавно в горещите дни и бавно изстива при спадане на температурата. Тежестта на покривния материал е гаранция и за това, че при евентуален ураганен вятър няма да излети. В Европата се е стройло от време оно стабилно и монолитно. Освен това, в сравнение с по-леките покривни материали, сечението и броят на покривните греди при керемидения покрив се увеличават незначително.
Устойчивостта на керемидите на студ зависи от броя цикли от последователни замразявания и размразявания, на които се подлагат в процеса на производство. Според Европейските нормативни изисквания те трябва да са минимум 50 цикъла. Всеки от тях включва намокряне, бързо замразяване до температура –30°С, а след това - бързо размразяване във вода до температура 20-25°С. Някои производители провеждат около 150 такива цикли.
Керамичните керемиди издържат резки спадове в температурата, слънчева радиация, градушка, киселинни дъждове. Те не благоприятстват развитието на бактерии и имат слаба топлопроводимост. Проветряването на подпокривното пространство е безпрепятствено, стига покривното покритие да е поставено както трябва. Така няма да има условия за създаване на конденз. Керамичните керемиди не създават шум под действие на вятъра и дъжда. Екологично чисти са, тъй като се произвеждат изцяло от природни суровини, които при надеждните производители са с контролирано качество. Керамичният покрив диша чрез капилярни пори, което обезпечава благоприятния микроклимат в сградата по всяко време на годината. Но, за да се прояви това преимущество в пълна сила, е важно всички съставни части на покривното покритие (улама, гребени, държатели за антени, елементи за вентилация и др.) да са керамични.
Най-разпространени са два вида керемиди – жлебни (заключващи) и плоски . Първият тип керемиди се закрепят както за обшивката от летви за настилане на покрива с помощта на специални издатъци, така и за жлебовете на съседните плочи. Заключващите жлебове са вертикални и хоризонтални. При този механизъм на закрепяне всяка керемида има възможност за разместване до 8мм., което позволява керамичният покрив да понася температурно разширяване и свиване след полагане на покритието. При монтажа на плоски керемида от по-горе разположен ред покрива в мястото за съединяване две други от по-долния ред. Тъй като тези керемиди нямат заключващи приспособления, те могат да се изрязват и да се поставят на покриви с криволинейна форма. Оптималният ъгъл на наклон на обшивката под керемидите е от 22 до 60 градуса.
Аз бих заложил на тях, гледай да кънтят на 'керамика', значи са качествено изпечени :kodapraish:

П.П. :shock: отнесох се :udri:
Инструкции за експлоатация на Peugeot
https://www.youtube.com/watch?v=-E9R66_tJ7g
Выпьем за мужество павших героев мы.
Выпьем за встречу живых!
Стояли насмерть ломали горло врагу!!!

Потребителски аватар
kiril_bulgaria
лейтенант
лейтенант
Мнения: 700
Регистриран на: нед окт 22, 2006 9:45 pm
Град: Царево
Кара: Peugeot Boxer 1.9D
Has thanked: 76 times
Been thanked: 146 times

Re: Керемиди - какви да сложа на покрива?

Мнениеот kiril_bulgaria » съб юни 12, 2010 11:36 am

То се видяло, следвайки Вашите съвети, поне до изложените мнения, че ще заложа на класиката, керамичната керимида.
На пазара са три компании, които ги доставят:

Класиката за България - Стралджа - керамична керемида Европа, която ми харесва. Но незнам какво е качеството сега. Защото сега съм с керемиди на Стралджа и искам да ги сменям. Но са купени в онези години, когато се гледаше количеството, а не качеството.

Македонски на Тондах TONDACH. Много ги хвалят, по брой на продажби са на първо място.

Гръцки керемиди КОТАЛИ KOTHALI гледжосани. Много добър , „хващаш” окото вид. Но и чувам някой лоши отзиви, че не са подходящи за нашите климатични условия.
Изображение

Потребителски аватар
djpatzo
лейтенант
лейтенант
Мнения: 596
Регистриран на: чет апр 02, 2009 10:19 pm
Град: Варна
Кара: Renault Scenic '99, 1.6e 90hp
Been thanked: 1 time

Re: Керемиди - какви да сложа на покрива?

Мнениеот djpatzo » ср юни 16, 2010 12:55 am

Стралджанските си остават едни от най-добрите. Преди 7 години строихме къща близо до Варна и сме още с тях. Даже не са избелели от слънцето. Покрива е тип алпийски стил, а задната част от къщата е полегат доста, почти равен. Наклона стана доста малък, но стралджанските керемиди не връщат водата и аз се учудих даже. Препоръчвам ти тях. Класика в жанра са. И интересното е, че съвпадат с едновремешните и няма разминавания... т.е. ако са ти останали стари, можеш да ги боядисаш и да сложиш и стралджанските. Доказаха се вече 7 години и не са се пукнали никъде...
Изображение

Потребителски аватар
nikolovvd
генерал
генерал
Мнения: 1026
Регистриран на: пон яну 04, 2010 3:31 pm
Град: Видин
Кара: Mitsubishi X
Has thanked: 2 times
Been thanked: 127 times

Re: Керемиди - какви да сложа на покрива?

Мнениеот nikolovvd » ср юни 16, 2010 9:17 am

След като си се насочил към някой модел, мини и си купи по една от всеки вид.
Като се приберш ги сложи във вода за 3-4 дни, за да видиш дали няма да се разпаднат.
Защо ти пиша това!?
Защото имах много интересен случай преди 8 години. Жена ми искаше в двора да направя битова чешма. Купих 40 тухли и понеже се случи дъждовно лятото, ги покрих с найлон да чакат по-добро време. Тогава работех в София и се прибирах всяка седмица. Какво бе очудването ми, когато след седмица се прибрах и с изненада открих, че най-долния ред тухли са тръгнали да стават на каша.
Като ученик в 4-5 клас често си играех в керамичната фабрика в Ямбол и знам, че тухли и керемиди (въобще керамика) се пече поне 48 часа, за да стане качественна. Въобще технологичната дисциплина е в основата на всеки качествен продукт.

Потребителски аватар
stanetzz
генерал
генерал
Мнения: 1280
Регистриран на: нед яну 22, 2006 6:07 pm
Град: След Околовръстното (на София)
Кара: на нафта:406 2.0HDI 110 ; и електрическо колело 1200W/52V
Has thanked: 449 times
Been thanked: 227 times

Re: Керемиди - какви да сложа на покрива?

Мнениеот stanetzz » съб юли 24, 2010 7:15 pm

Аз миналата година по това време сменях покривната конструкция, и новите ми керемиди са именно полимер-пясъчни, на Стройком. За момента мога да кажа само хубави неща за тях.
Приблизително 2 пъти по-леки са от обикновенните- една керамична е 4-4,5 кг, полимер пясъчните са около 1,7кг ; т.е. покривната ти конструкция тежи доста по-малко. Същевременно са достатъчно тежки, че да "си тежат на мястото", за разлика от битумните, някои от които при силен вятър се отлепят. Все пак е препоръчително да се заковават, ако не всички, то поне първият ред и крайните.
Геометрията им е идеална- напасването е без никакви луфтове.
Нечупливи са- в палетата нямаше никаква фира; при изпускане от 2-3 метра в/у бетон няма последици.
Режат се със зеге, или флекс с диск за неметал.
За избеляването производителят твърди, че е незначително във времето, но пък и керамичните си променят цвета.

Можеш да разгледаш снимки на керемидите на http://stanetzz.snimka.bg/properties/pokriva.406612
Най-доброто описание на 406-Зайо Байо написа: "За мен е важно като си видиш колата всяка сутрин да ти става гот на душата; като седнеш вътре да ти е комфортно и удобно; като тръгнеш да пътуваш да вози меко, но стабилно; като я настъпиш да върви, не да се чуди; Абе въобще като я зърнеш да получаваш душевен оргазъм."

Martinx
наборник
Мнения: 1
Регистриран на: вт май 19, 2015 2:52 pm
Град: София

Re: Керемиди - какви да сложа на покрива?

Мнениеот Martinx » вт май 19, 2015 3:08 pm

Здравейте и прощавайте, че вдигам толкова стара тема, но тук са дадени доста добри мнения, които наклониха везните при смяната на керемидите на старата ми къща с класическите "Стралджа". Става въпрос за къщата на родителите ми в село на 17км. от София. Сега остава само да избера кой да свърши работата, бихте ми били още по-полезни ако кажете коя фирма избрахте вие за вас, понеже в строителния сектор си е пълно с измамници и пишман-майстори (аз вече съм се парил, затова внимавам). Естествено цената има значение, но по-важното е работата да се свърши както трябва и поне в следващото десетилетие да не се налага някой да се качва на покрива заради тях. Засега съм взел оферти от две фирми, които ми бяха препоръчани - http://remont-na-pokrivi.org/smiana-na-keremidi/ и http://sever-yug.com/%D1%83%D1%81%D0%BB ... %B3%D0%B8/, ако сте работили с тях и имате някакво мнение ще е супер. Ще съм ви благодарен ако дадете отзив и за други. Поздрави!

Потребителски аватар
pepy1
лейтенант
лейтенант
Мнения: 788
Регистриран на: съб юли 09, 2011 12:19 pm
Град: София
Кара: peugeot 306XR комби 1.9D66kw
Has thanked: 29 times
Been thanked: 166 times

Re: Керемиди - какви да сложа на покрива?

Мнениеот pepy1 » вт май 19, 2015 9:41 pm

Аз бих заложил на битумните, ама щом вече си решил - няма да те разубеждавам


Върни се в “Извън темата”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост