КЛУБ 100 КИЛА-кулинарни изкушения.

Туй, дьет нье и за Пежата, ил' да си начьешими пъстити.
Потребителски аватар
Pepino
ЧЛЕН НА КЛУБА
ЧЛЕН НА КЛУБА
Мнения: 10215
Регистриран на: нед юни 18, 2006 3:39 pm
Град: София
Кара: 407 2.0HDI,136+,16V, BV6
Has thanked: 5395 times
Been thanked: 4975 times

Re: КЛУБ 100 КИЛА-кулинарни изкушения.

Мнениеот Pepino » пет ное 10, 2017 9:29 am

NVG написа:.....
Айде, че се ... покапах. ;-) :biri:


:spam: ... и аз ... :oops:
''Който мрънка, на кухо дрънка''.
Един форум - Един клуб - Една цел
http://www.fullviewbg.com/

Потребителски аватар
NVG
ЧЛЕН НА КЛУБА
ЧЛЕН НА КЛУБА
Мнения: 11119
Регистриран на: нед окт 05, 2008 11:01 am
Град: София
Кара: Peugeot 307 2.0 HDI 136+ 2006, Diamant Elan 28" 2007, KIA Sportage 2.0i CVVT 142 4x4 Aktive 2006
Has thanked: 4049 times
Been thanked: 5395 times

Re: КЛУБ 100 КИЛА-кулинарни изкушения.

Мнениеот NVG » ср ное 15, 2017 11:22 pm

Момчета, зелево време настана! Количеството сол няма да коментирам, ама зелето ... Не купувайте прекалено твърди глави!!! Преди години патих, та март месец го изхвърлих цялото. Трябва обезателно да е една идея рехаво, за да проникне саламурата. Петърч е емблема за качество в София, ама търговците много преекспонират по темата. За 3-4-ти път купувам хисарско зеле с гарантиран произход. Тази година е 0,8лв./кг. Вчера заложих 30кг. в бидонче с канелка. Всякаква сол има на пазара, но избрах нашенска от бургаските солници според етикета. Понеже харесвам и сока ;-) , та сложих едно цветно разрязано на четири зелче. За цвят съм ползвал и цвекло, но май дава леко кофти вкус. 2-3 ябълки разрязани на четири внасят един фин, приятен привкус .... Един оронен мамул царевица казват, че е достатъчен за стабилитет на ферментите. Корени хрян купих отсега, ама ще ги слагам нарязани на ситно чак януари, за да стопират процеса на олигавяване. От утре започвам да го претакам не повече от 10 дни и оставям млечнокиселата бактерия спокойно да върши онова, което е предпазило моряците на Колумб от скорбут.
Някога в стаичката на полуетажа се събирахме тримата комшии да ... "претакаме" зелето. ;-) Аааааааа, няма да ги забравя тия приятни моменти, ама сега останах сам с легена, пепелника, няколко ореха и едно павурче крепка ... за отскок преди масата.
Спазвайте кулинарните БГ-традиции! Няма по добро нещо за стомаха и душата от тях. Тия с уж белите якички и гурметата - ряпа да ядат. :biri:
И Я НЕ ЗНАМ, АМА ДА КАЖЕМ! ДА ДОЧЕКАШ И ДА ВИДИШ! НЕ ЗНАМ КАК Е, АМА И ТАКА НЕ Е!
ИКОНОМИЯТА - МАЙКА НА МИЗЕРИЯТА
Изображение

Потребителски аватар
Араламби
лейтенант
лейтенант
Мнения: 586
Регистриран на: чет фев 16, 2012 5:14 pm
Град: Град
Has thanked: 160 times
Been thanked: 117 times

Re: КЛУБ 100 КИЛА-кулинарни изкушения.

Мнениеот Араламби » ср ное 29, 2017 11:10 am

Много сложна работата със зелето последните години, производителите избягват българските сортове Кьосе и Балкан, че са рехави, леки и имат голям процент на незавиване. Та от еднаква площ дървените зелки имат с около 40% по-голям добив, което е разбира се по-атрактивно. Аз слагам 220 грама сол/10л вода от години и не е имало издънка. Моето вече е готово, хрян сложих...
Това е текст, който се добавя под всяко Ваше мнение. Има лимит от 1200 символа.

Потребителски аватар
NVG
ЧЛЕН НА КЛУБА
ЧЛЕН НА КЛУБА
Мнения: 11119
Регистриран на: нед окт 05, 2008 11:01 am
Град: София
Кара: Peugeot 307 2.0 HDI 136+ 2006, Diamant Elan 28" 2007, KIA Sportage 2.0i CVVT 142 4x4 Aktive 2006
Has thanked: 4049 times
Been thanked: 5395 times

Re: КЛУБ 100 КИЛА-кулинарни изкушения.

Мнениеот NVG » чет яну 04, 2018 11:23 pm

Вечерях зелева салата посипана с червен пипер и зехтин придружена с последната ланшна сланинка (от фризера) на тънко. А мислех, че вече става само за скара. Нищо подобно. Просто не очаквах в дълбочина още да розовее. Това меню според мен нищо не "пие". Просто и единствено хапваш с кеф. Предполагам четете, че от около една година Н.В.Сланината корифеите в медицината и кулинарията я реабилитираха тотално като вреден продукт. Сега,... като интелигентни и просветени люде това тълкуване според мен подлежи на евентуални корекции по отношение количество и качество, но моите баба и дядо доживяха преклонна възраст без грам слънчогледово олио каквото и да означава това. Е, означава, че само за мен примерно яйцата се пържеха в олио. И после това олио гранясваше и се даваше на прасето в кочината, което пък за Коледа ...нали.
Опитайте предложението ми! :evalata:
И Я НЕ ЗНАМ, АМА ДА КАЖЕМ! ДА ДОЧЕКАШ И ДА ВИДИШ! НЕ ЗНАМ КАК Е, АМА И ТАКА НЕ Е!
ИКОНОМИЯТА - МАЙКА НА МИЗЕРИЯТА
Изображение

Потребителски аватар
NVG
ЧЛЕН НА КЛУБА
ЧЛЕН НА КЛУБА
Мнения: 11119
Регистриран на: нед окт 05, 2008 11:01 am
Град: София
Кара: Peugeot 307 2.0 HDI 136+ 2006, Diamant Elan 28" 2007, KIA Sportage 2.0i CVVT 142 4x4 Aktive 2006
Has thanked: 4049 times
Been thanked: 5395 times

Re: КЛУБ 100 КИЛА-кулинарни изкушения.

Мнениеот NVG » ср яну 10, 2018 12:13 am

NVG написа:Не съм чревоугодник, но съм върл фен на добрата, фино приготвена храна и питейните удоволствия. За холестерол няма да говоря.
Така. Агнешка главичка, да не казвам ... гранично шилешка се вари с премерено количество вегета и 100мл. ракия 40мин. в тенджера под налягане. Обезкостява се малко трудно, цялото месно и мозъчно удоволствие се нарязва на хапки в гледжосана или друга малка тавичка, добавя се примерно кибритена кутийка краве масло или около 70мл. зехтин. Ама нали - не измислен зехтин за 10лв./л! Фурната е загрята на 200С предварително. Тавичката или гледжосаният сач се дислоцира във фурната, задължително чаша добра ракия за отскок на масата и търпение не повече от 15-20мин. Вадиш го малко да изстине, поръсваш чер пипер, може и малко лют и монтираш на масата любимата марка бира с подходяща като за непростак чаша. По-нататъшен мой коментар мисля, че е крайно излишен. Вариации в подправките са допустими естествено. Важното е да ви е вкусно и пивко!!! Нека скромното удоволствие след малко е и мое. :biri:

Повтарям тази вечер. Като в любовта в едни по-млади години. ;-)
Голям ценител съм на агнешката кулинария във всичките и варианти от-до.
Приятелчето Пенев може само да съжалява, че Вяра за разлика от него ще ме разбере най-правилно. Страхотно ястие е. Няма да цитирам популярната реплика на заточения Наполеон. Подкрепям казаното от него независимо дали е достоверно. :biri:

П.П. Бульона! Бульонът натюр става за пиене загрят в керамична чаша по всяко време.
И Я НЕ ЗНАМ, АМА ДА КАЖЕМ! ДА ДОЧЕКАШ И ДА ВИДИШ! НЕ ЗНАМ КАК Е, АМА И ТАКА НЕ Е!
ИКОНОМИЯТА - МАЙКА НА МИЗЕРИЯТА
Изображение

Потребителски аватар
NVG
ЧЛЕН НА КЛУБА
ЧЛЕН НА КЛУБА
Мнения: 11119
Регистриран на: нед окт 05, 2008 11:01 am
Град: София
Кара: Peugeot 307 2.0 HDI 136+ 2006, Diamant Elan 28" 2007, KIA Sportage 2.0i CVVT 142 4x4 Aktive 2006
Has thanked: 4049 times
Been thanked: 5395 times

Re: КЛУБ 100 КИЛА-кулинарни изкушения.

Мнениеот NVG » пон апр 09, 2018 10:41 pm

Следите ли кулинарни предавания? Примерно сега тече "Мастър-шеф"? Жена ми го следи плътно, но и аз се заглеждам често.
И Я НЕ ЗНАМ, АМА ДА КАЖЕМ! ДА ДОЧЕКАШ И ДА ВИДИШ! НЕ ЗНАМ КАК Е, АМА И ТАКА НЕ Е!
ИКОНОМИЯТА - МАЙКА НА МИЗЕРИЯТА
Изображение


Върни се в “Извън темата”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта